Biblioteka

Vida Matjan - duša svega

Dabižinović, Ervina (2018) “Vida Matjan - duša svega, uspješna Slovenka u Crnoj Gori/ Vida Matjan-duša vsega, uspešna Slovenka v Črni Gori”, Slovenika IV, Časopis za kulturu, nauku i obrazovanje/Časopis za kulturo, znanost in izobraževanje, Beograd, str. 53-80.

Iz abstrakta:

Cilj mi je da, na stodvadesetgodišnjicu od rođenja (1896) i sedamdesetreću godišnjicu od osnivanja muzičke škole u Kotoru (1945), predstavim naučnoj i akademskoj javnosti u regionu život i rad Slovenke Vide Matjan kako bih obnovila sjećanje na njen doprinos razvoju muzike i muzičke kulture u Crnoj Gori. Malo je radova o Vidi Hribar Matjan (1896- 1993), muzičkoj pedagoškinji, kompozitorki za djecu, osnivačici prve privatne muzičke škole, direktorki državne srednje muzičke škole u Kotoru u periodu od 1949 do 1969. u kojima se njen rad čini vidljivim iako je za doprinos muzici dobila više značajnih priznanja kako u Crnoj Gori tako i u Jugoslaviji. Njeni svestrani muzički rad i interesovanje uključili su, pored ostalog, bilježenje autentičnog pjevanja i igranja Boke Kotorske (svadbarske igre i pjesme) koje je potom uvodila u svoje koreografije i publikovala u knjizi Igre i pjesme Dobrote i Škaljara (1984).

Na osnovu snimljenih radio intervjua sa Vidom Matjan (1990–1992) i snimljenog razgovora sa njenim unukom (2015), njenog ličnog arhiva, dokumenata Istorijskog arhiva grada Kotora, formirala sam njenu biografiju, biogram (skup ličnih i javnih činjenica o njoj i profesionalnom angažovanju) kako bih učinila vidljivim muzičko i kulturno nasljeđe Vide Matjan van Kotora i granica Crne Gore, u njenoj rodnoj Sloveniji. Korišćena metoda životne priče obezbijedila je uvid u proces konstrukcije i rekonstrukcije značajnih činjenica u njenoj biografiji i ukazala na dimenziju drugosti u rodnom i nacionalnom smislu u muzičkoj kulturi Crne Gore.

Preuzmi dokument

Biblioteka